czwartek, 29 listopada 2012

Granola





Najcudniejsza granola na świecie:  migdały, orzechy, suszone owoce i ten cynamonowy smak! Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie powrotu do tych kupnych płatków śniadaniowych, musli i innych - połowę ich składników nawet nie jestem wstanie wymówić, a co dopiero wiedzieć co te "cudaczki" są.


Moje codziennie II śniadanie w pracy: 

                       jogurt naturalny + dżem made by ja (brzoskwiniowy)+ granola!





przepis z bloga www.mojewypieki.com/przepis/granola:

P.S. Przepisy z bloga mojewypieki.com będą się tu często i gęsto pojawiały, bo ten blog (a raczej Dorota) jest moim guru w dziedzinie słodkich wypieków.

Składniki na 2,5 litra granoli:
  • 450 g płatków owsianych (koniecznie górskich, są mniej przetworzone niż błyskawiczne)
  • 120 g ziaren słonecznika
  • 120 g ziaren sezamu (jasnego)
  • 1 jabłko starte na tarce o małych oczkach
  • 2-3 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • 0,5 szklanki golden syrupu – robiony domowym sposobem, przepis także na www.mojewypieki.com 
  • 4 łyżki płynnego miodu
  • 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru – lub dodaje biały cukier z odrobiną melasy
  • 300 g orzechów (ja dałam mieszankę orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca, ziemnych i migdały w całości, ze skórką
  • 150 g orzechów laskowych
  • 1 łyżeczka soli
  • 2 łyżki oleju słonecznikowego
  • 200 g suszonych owoców ( ja daję suszoną żurawinę)


Wymieszać wszystko za wyjątkiem rodzynek i żurawiny. Żeby sobie ułatwić mieszanie miodu i golden syrupu, można je podgrzać w mikrofali przez 10 sekund. Wysypać wszystko na blachę

Piec w temperaturze 170ºC około 40 minut*, mieszając w trakcie kilka razy. Czas pieczenie (jak się osobiście przekonałam) jest mocno uzależniony od posiadanego piekarnika

Gotowa granola jest równo zezłocona.  Po wystudzeniu wymieszać z rodzynkami i żurawiną. 

*w zależności od czasu pieczenia można uzyskać granolę sypką, mało przypieczoną (należy piec ok 30 minut) lub mocno zezłoconą, zbijającą się po ostygnięciu w grudki (ok. 45 minut lub dłużej).



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz