Najcudniejsza
granola na świecie: migdały, orzechy, suszone owoce i ten cynamonowy
smak! Szczerze mówiąc, nie wyobrażam sobie powrotu do tych kupnych płatków śniadaniowych, musli i innych - połowę ich składników nawet nie jestem wstanie wymówić, a co dopiero wiedzieć co te "cudaczki" są.
Moje codziennie II śniadanie w pracy:
jogurt naturalny + dżem made by ja (brzoskwiniowy)+ granola!
P.S.
Przepisy z bloga mojewypieki.com będą się tu często i gęsto pojawiały, bo ten
blog (a raczej Dorota) jest moim guru w dziedzinie słodkich wypieków.
Składniki na
2,5 litra granoli:
- 450 g płatków owsianych (koniecznie górskich, są mniej przetworzone niż błyskawiczne)
- 120 g ziaren słonecznika
- 120 g ziaren sezamu (jasnego)
- 1 jabłko starte na tarce o małych oczkach
- 2-3 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru
- 0,5 szklanki golden syrupu – robiony domowym sposobem, przepis także na www.mojewypieki.com
- 4 łyżki płynnego miodu
- 1/3 szklanki jasnego brązowego cukru – lub dodaje biały cukier z odrobiną melasy
- 300 g orzechów (ja dałam mieszankę orzechów: włoskich, laskowych, nerkowca, ziemnych i migdały w całości, ze skórką
- 150 g orzechów laskowych
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju słonecznikowego
- 200 g suszonych owoców ( ja daję suszoną żurawinę)
Wymieszać
wszystko za wyjątkiem rodzynek i żurawiny. Żeby sobie ułatwić mieszanie miodu i
golden syrupu, można je podgrzać w mikrofali przez 10 sekund. Wysypać wszystko na
blachę
Piec w
temperaturze 170ºC około 40 minut*, mieszając w trakcie kilka razy. Czas pieczenie (jak się osobiście przekonałam) jest mocno uzależniony od posiadanego piekarnika.
Gotowa granola
jest równo zezłocona. Po wystudzeniu
wymieszać z rodzynkami i żurawiną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz